НачалоДнесДобри новини: Увеличава се броят на изчезващ вид китове

Добри новини: Увеличава се броят на изчезващ вид китове

Върнали се от ръба на изчезването, тази година множество южни гладки китове плуват по бреговете на аржентинска Патагония – за радост на туристите, които могат да уловят техните акробатични номера, пише Асошиейтед прес.

Полуостров Валдес, разположен в патагонската провинция Чубут, е много важен за опазването на морските бозайници и е дом на основната популация от застрашените южни гладки китове, както и за морски слонове и морски лъвове, посочва dariknews.bg.

Звукът на океана се е променил драстично

Южните гладки китове са почти изтребени от ловни експедиции, провеждани до края на миналия век. Преди да започне големия улов, популацията им е била около 100 000, след което е намаляла до 600 кита. Оттогава те бавно се възстановяват, като днес са достигнали 4700 бозайници, които плуват около полуостров Валдес.

Най-добрият сезон за наблюдаване на китове в Аржентина е между август и септември. Тази година са забелязани повече от 2000 кита, но точният им брой вероятно е по-висок, казват учените.

вестник, новини, анализи, коментари, хороскоп, изbрано съдържание, българия, света, видео, фотографии, най-новото, най-важното, днес, бизнес, истории, политика, наука, технологии, mедии, инцидент, произшествиe, съдебна, любопитно, звезди, мнения, интервю, разследванe, информация, спорт, здраве, забавнo, времето, справочник, оживление

Заедно с полуостров Валдес и други места в Патагония, миграционните пътища на китовете минават през източния бряг на Уругвай и Южна Бразилия.

Сантяго Фернандес, биолог от аржентинския Национален съвет за научни и технически проучвания, е част от проект, който от 1999 г. е провеждал годишно две до три проучвания от въздуха на дългата 640 км крайбрежна ивица на Патагония. Тази година са преброени рекордните 2100 кита, като 863 от тях са майки с деца, а останалите са самостоятелни индивиди.

Пуду – най-малките елени в света, които са пред изчезване

„Ние подценяваме броя на китовете в областта“, казва Фернандес за преброяването, отбелязвайки, че то е само моментна снимка, тъй като китовете се движат, когато мигрират.

Той обясни, че през 1999 г. „са преброени около 500 кита по същия път“ и че се наблюдава 3% годишно нарастване на броя на тези бозайници.

RELATED ARTICLES

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments